Accés base de dades
Properes activitats

« Abril 2017 »
dl dt dc dj dv db dg
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

 

Darrera foto
afegida a la galeriaDarrer album
afegit a la galeria


Darreres fotos
afegides als llistats
d'esp�cies del web

23/07/2013

23/07/2013

23/07/2013

23/07/2013

23/07/2013

23/07/2013

23/07/2013

23/07/2013

 

International Wetlands Conference

Els dies 14 a 18 de setembre d'enguany es celebrarà a Osca la sisena Conferència Internacional sobre Zones Humides, organitzada per la Society of Wetland Scientists European Chapter i per la European Pond Conservation Network.
Per a més informació, visiteu l'enllaç següent.

Web informativa

3r Congrés Europeu d'Odonatologia

Del set a l'onze de juliol d'enguany es celebrarà a Montpellier (França) el 3r Congrés Europeu d'Odonatologia, organitzat per la Societat Francesa d'Odonatologia (SFO) i per l'Oficina per als Insectes i els seus Hàbitats (OPIE).

Enllaç a les primeres informacions

Libèl·lules a Can Zam

El passat dijous 3 d'octubre es va emetre un vídeo sobre el parc urbà de Can Zam, a Santa Coloma de Gramanet, dins del programa Espai Terra de TV3. La Cori Calero va mostrar alguns tresors del parc, els petits ocells que es poden observar pel parc i rodalies i també les libèl·lules que s'hi han instal·lat. El següent enllaç us portarà a aquest vídeo. Cap al minut vuit i mig podreu veure les libèl·lules.

Vídeo sobre Can Zam

Documental Paternidad Conflictiva

La sèrie de documentals "Descubriendo el comportamiento animal" vol contribuir a difondre els treballs científics realitzats per investigadors capdavanters en el camp de l'Etologia. El capítol 9, dirigit per Alberto José Redondo i titolat "Paternidad Conflictiva", tracta sobre un dels aspectes més interessants del comportament reproductor de les libèl·lules: la competència espermàtica. EL Dr. Adolfo Cordero és l'assessor científic d'aquest capítol.

Veieu el documental al canal VIMEO

V Jornades Odonatològiques

Els proppassats dies 14 i 15 de setembre es varen celebrar les V Jornades Odonatològiques al Centre d’Informació, Interpretació i Recerca del Parc Natural Cadí-Moixerò, a Talló, comarca de La Cerdanya. Organitzades pel grup Oxygastra varen comptar amb la col•laboració de la direcció del Parc i amb 23 participants. El dissabte dia 14 van tenir lloc les conferències que al matí van estar centrades en la gestió dels espais d’interès odonatològic que no disposen de cap figura de protecció i, a la tarda, en aspectes ecològics i faunístics dels odonats. El diumenge al matí es va dedicar a visitar l’hàbitat de reproducció de Sympetrum pedemontanum i Sympetrum vulgatum ibericum.
Dissabte dia 14 de setembre
En la sessió del matí en Mike Lockwood, co-president d’Oxygastra, va exposar el cas dels hàbitats de Sympetrum pedemontanum, espècie eurosiberiana que a la Cerdanya presenta l’únic punt de reproducció a la Península Ibèrica, una localitat aïllada en el límit meridional de la seva àrea de distribució. Aquí, aquesta espècie utilitza els prats de dall inundables pròxims al riu Segre que no gaudeixen de cap protecció i que per tant podrien desaparèixer en cas de que es produïssin canvis en l’ús del sol en aquesta àrea d’extensió tan limitada.
A continuació en Jordi Pietx, director de la Xarxa de Custòdia del Territori, va parlar de l’experiència relacionada amb iniciatives de custodia d’espais naturals i la seva possible utilitat en relació amb la conservació dels odonats, indicant com a exemple la recuperació d’una bassa en medi rural.
En Xavier Maynou, membre d’Oxygastra, va presentar un exemple que mostrava la gran riquesa d’espècies d’odonats que pot albergar un petit hàbitat aquàtic artificial consistent en una bassa per abeurar bestiar interposada en el curs d’un torrent de muntanya mitjana a la comarca de l’Alta Ribagorça.
A continuació va tenir lloc una taula rodona,presidida per en Josep Germain, de la ICHN, i que va comptar amb la presència d’en Jordi Pietx i en Mike Lockwood, sobre la gestió dels medis humits en espais naturals no protegits. Es va incidir en la necessària complementarietat entre la gestió "top-down" portada a terme per les Administracions i la promoguda per iniciatives "bottom-up" com la de custòdia del territori abans esmentada, reserves naturals privades, etc.
La sessió de la tarda va estar dedicada a l’apartat d'ecologia i faunística. En primer lloc en Ricard Martín i en Xavier Maynou, membres d’Oxygastra, van presentar els resultats preliminars d’un estudi que estan portant a terme sobre l’ús d’odonats com a indicadors de l’estat ecològic dels hàbitats fluvials de la província de Barcelona.
En Pere Luque, co-president d’Oxygastra, va fer una revisió de la fauna odonatològica de les terres de l’Ebre, incidint en les espècies protegides, com Macromia splendens i Gomphus graslinii, entre d’altres.
A continuació el Dr. Adolfo Cordero, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Vigo, va fer una exposició sobre els odonats dels boscos tropicals, destacant aspectes sistemàtics i adaptatius.
Per acabar, el Dr. Antonio Torralba Burrial, investigador del Departament de Biologia d’Organismes i Sistemes de la Universitat d’Oviedo, va parlar dels odonats de muntanya a la Península Ibèrica i els seus patrons de distribució.
Diumenge dia 15 de setembre
A les 10 h del matí el grup es va trobar al Santuari de Ntra. Sra. de Quadres i es va iniciar la visita als punts de reproducció de Sympetrum pedemontanum a la vall del Segre, a prop dels termes municipals de Das, Isòvol i Ger. Apart d’aquesta espècie es van poder observar també Sympetrum vulgatum (molt abundant), Sympetrum flaveolum, Sympecma fusca, Aeshna cyanea, Lestes sponsa, Lestes viridis, Coenagrion puella i Calopteryx virgo.

La visita va acabar al voltant de les 14.00 h amb un tast de formatges al Molí de Ger.

V Jornades Odonatològiques

Els propers 14 i 15 de setembre tindran lloc les V Jornades Odonatològiques a Talló, Bellver de Cerdanya.
El dissabte 14 hi haurà diverses xerrades sobre els odonats de la Cerdanya, la custodia del territori i els odonats en espais no protegits, amb una taula rodona final. A la tarda contarem amb la presència de dos odonatòlegs de prestigi: el Dr. Adolfo Cordero, de la Universitat de Vigo, ens mostrarà els odonats dels boscos tropicals, i el Dr. Antonio Torralba Burrial, de la Universitat d'Oviedo, ens parlarà dels odonats d'alta muntanya. El diumenge farem una sortida per observar els espais de la zona i especialment els hàbitats de diverses espècies força interessants: Sympetrum pedemontanum i Sympetrum vulgatum ibericum.
Després del dinar es donaran per acabades les jornades.
La inscripció es realitza a través de la Secretaria de la ICHN.

Seu de la Secretaria:
Carrer de Maria Aurèlia Capmany, 14-16; 08001 Barcelona
Tel.: 933 248 582 Fax: 932 701 180

Web de la ICHN

Primera

Anterior

Següent

Darrera

 

 

Oxygastra, Grup de treball de la Institució Catalana d'Història Natural
Webmaster | Bernat Garrigós